29 mai 2010

Abuzul asupra adolescentilor


Perioada celor mai profunde schimbari, atat la nivel fizic cat si psiho-emotional, adolescenta, aduce cu sine si o importanta restructurare a ceea ce inseamna imaginea pe care viitorului adult o capata in ochii familiei.
Fara sa stie sa gestioneze relatiile cu tinerii adolescenti datorita multiplelor schimbari la nivelul social, multe familii „corecteaza” abaterile de la normele si cutumele familiale prin agresare fizica, neglijare, jignire sau chiar abandonare.
Consecintele acestei atitudini, nu se lasa mult asteptate, ele aducand pentru tanarul adolescent un deficit la capitolul stima de sine, o imagine negativa si sentimente de vinovatie si inferioritate. In cazurile in care adolescentii cad victime oricarei forme de abuz apare sentimentul de teama care duce la o stare aproape permanenta de blocaj. Aceasta stare se manifesta printr-o confuzie pe care adolescentul o dezvolta in relatia cu familia, prietenii si in general in toate aspectele legate de viata sociala. Astfel dintr-o lipsa de intelegere a fenomenelor sociale si a relatiilor ce le guverneaza, adolescentul poate deveni izolat fiind considerat un neadaptat.
Metodele de corectie aplicate de familie, il fac pe adolescent sa fie incapabil sa gestioneze stresul si dintr-un sentiment de teama dezvoltat el devine inconstient „atasat” de parintele persecutor. Idei inca impamantenite in sistemul educational familial din Romania de genul „eu te-am facut , eu te omor”, duc la credinta conform careia copilul este „proprietatea” familiei si in acest caz trebuie sa se supuna total.
Metodele de disciplinare ale familiilor unde se practica astfel de abuzuri fizice si verbale vin intr-un total dezacord cu tot ceea ce inseamna educatia care ar trebui sa aibe la baza intelegerea, comunicarea si iubirea neconditionata.
Orice tip de agresivitatea manifestata in relatia cu adolescentul va dezvolta legaturi bazate pe santaj emotional, ceea ce va crea in interiorul lui manie si agresivitate, aceste lucruri putand avea repercusiuni in relatiile viitoare ca adult.
Paradoxul acestei situatii este dat de faptul ca adolescentii vorbesc foarte rar despre abuzurile parintilor asupra lor si motivele sunt destul de intemeiate. In primul rand se tem de o viitoarea agresiune sau corectii fizice, iar pe de alta aprte, se dezvolta sentimentul de vinovatie si rusine pentru imposibilitatea lor de a castiga dragostea si afectiunea parintilor. Aceste argumente duc pana la urma la acceptarea abuzurilor.
O alta idee gresita impamantenita in educatia copiilor este aceea ca parintii sunt provocati pentru a-si manifesta comportamentul agresiv, deoarece copilul si-a „meritat” pedeapsa. Din pacate „normele” dupa care copiii sunt agresati sunt de natura subiectiva si de cele mai multe sunt influentate de factori exteriori astfel incat parintii se „racoresc” dupa aplicare unei corectii fizice. Datorita multor aspecte de natura sociala si economica care sunt in plina expansiune in ultima vreme, factorii stresori au crescut foarte mult si de cele mai multe ori se intampla ca parintii sa nu mai aibe suficient timp si rabdare pentru a intelege problemele cu care se confrunta copii lor in perioada adolescentei.
Foarte multe cercetari care au avut loc pe aceasta tema au constatat ca adolescentii abuzati dobandesc un sentiment de neajutorare, multi dintre ei ramanand traumatizati in urma acestor experiente. Adolescentii abuzati devin astfel incapabili sa schimbe ceva in situatia lor, deoarece sentimentul de teama este cel care guverneaza toate realtiile prezente si viitoare in care este implicat.
Din pacate, in cele mai multe cazuri, adolescentii abuzati raman si dezvolta o dependenta emotionala si o imaturitate afectiva.
Acest sentiment este pastrat si dupa desprinderea de langa parinti, in viitoarele relatii, cand pot deveni dependenti de partenerul de viata chiar daca si acesta abuzeaza de el.
Astfel odata cu trecerea anilor, abuzurile, indiferent de natura lor duc la o stagnare din punct de vedere emotional dezvoltant sentimente de dependenta fata de ceilalti, dependente care de cele mai multe ori se dovedesc a fi nocive.

Manea Cristian - Psiholog
Acest articol il gasesti si pe : http://%20www.despresuflet.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu